Specialismen

Fysiotherapie
Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, springen, bukken, het zijn vaak volkomen vanzelfsprekende bewegingen. Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, beseft u pas als u ergens last van krijgt. Degene die daar alles van afweet, is de fysiotherapeut: De specialist in beweging.

Manuele therapie

De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen.

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard kunnen gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten.

Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut behandelt, zijnhoofd- en nekpijn, samen met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom

  1. nek- en schouderklachten met pijn die uitstraalt tot in de armen
  2. klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  3. artrose van de heup
  4. lage- rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  5. bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek

Orthopedische geneeskunde Cyriax

James Cyriax, een orthopedisch chirurg uit Engeland, ontwikkelde een systeem, waarmee men onderscheid kan maken tussen een gewrichtsprobleem, een spier-peesprobleem of een neurologisch probleem. Via allerlei testen kan men zo het aangedane weefsel opsporen en via een massage-, of manipulatie behandelen.

Dry Needling

Als één van de eerste fysiotherapeuten van Nederland bieden wij de erkende dry needling behandelmethode aan. Bij deze nieuwe behandelmethode worden spieren met een speciale techniek aangeprikt waardoor deze snel en langdurig ontspannen raken. Bij dry needling wordt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt zonder dat er vloeistof in de spier wordt gespoten. Dry needling kan zeer effectief zijn bij o.a. achillespees klachten, rugklachten, schouderklachten en ook bij de behandeling van een tennisarm. Meer informatie over deze behandelmethode kunt u vinden op: http://www.dryneedling.nl

Claudicatio therapie

Claudicatio Intermittens (CI) wordt in de volksmond ook wel etalagebenen genoemd. Bij aderverkalking (atherosclerose)in de slagaders naar de benen krijgen de spieren bij inspanning te weinig zuurstof. Dit geeft een pijnlijk of onaangenaam gevoel in het been, vaak beginnend in de kuit. Dit gevoel dwingt u stil te staan totdat de pijn verdwenen is.  Met vaatlooptraining kunt u de pijnvrije en maximale loopafstand verlengen. Looptraining is ook belangrijk omdat daardoor vaak radiologisch en/of chirurgische behandelingniet nodig is. In samenwerking met de chirurgen van het Catharina ziekenhuis Eindhoven hebben wij een looptrainingsprogramma ontwikkeld. Dit programma voldoet geheel aan de voorschriften vanuit de beroepsverenigingen (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie en Nederlandse Vereniging voor Vaatchirurgie). Meer informatie over deze behandelmethode kunt u vinden op: https://www.claudicationet.nl

Het mulligan concept

Het Mulligan Concept is een mobilisatietechniek voor gewrichten. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een pijn vrije mobilisatie van het gewricht in combinatie met gelijktijdig door de patiënt uit te voeren actieve bewegingen. Het doel van de behandeling volgens het Mulligan Concept is het op een pijnloze wijze herstellen van de normale beweeglijkheid en functie van het gewricht en de weke delen.

Medical taping

Het medical taping concept is een van oorsprong Aziatische tapemethode, die niet alleen een stabiliserende werking heeft op gewrichten, maar tevens de spierfunctie, de bloed en lymfcirculatie stimuleert en ondersteund. Het indicatiegebied is zeer uitgebreid, het kan onder andere toegepast worden bij:

  • (Na)behandeling van blessures aan het bewegingsapparaat, zoals rug- en schouderklachten, maar ook knie en kuitklachten.
  • Houdingscorrectie

McKenzie therapie

De McKenziemethode is de Mechanische Diagnose en Therapie voor a-specifieke rug- en nekklachten, die in de jaren vijftig ontwikkeld is door Robin McKenzie, een fysiotherapeut uit Nieuw Zeeland.

De zelfwerkzaamheid van de patiënt staat hierbij centraal. De McKenzietherapie is grotendeels “hands off” voor de therapeut. Slechts indien de patiënt het niet meer alleen kan, zal de therapeut gerichte therapeutische technieken gebruiken, zoals passieve mobiliseringstechnieken, manipulatietechnieken of gerichte tapetechnieken ter ondersteuning van de gewenste bewegingsrichting.

Myofasciale triggerpoints

Myofasciale pijn is een algemene medische term, om pijn te beschrijven die afkomstig is van de spieren en de spiervliezen (‘fascia’ genaamd). Myofasciale pijn wordt veroorzaakt door myofasciale triggerpoints. Het opmerkelijke is dat deze triggerpoints zich vaak op een heel andere plaats bevinden als waar de pijn gevoeld wordt. Wel is het zo dat iedere spier een vast omschreven uitstralingsgebied heeft, waar de myofasciale pijn zich manifesteert. Een speciaal geschoolde therapeut herkent de pijnklachten van de patiënt en kan het betreffende triggerpoint opsporen. Druk op het triggerpoint geeft vaak de voor de patiënt herkenbare uitstralende pijn.